Duurzame energie
Als sportvereniging is de energierekening een grote kostenpost. Hoe krijg je hier grip op? Hoe kom je tot een duurzame sportaccommodatie en welke stappen kun je zelf al zetten?
Jouw startpunt: stappenplan voor verenigingen
Hoe kom je als verenigingsbestuurder van een eerste idee tot een duurzame sportaccommodatie? Hoe pak je een verduurzamingstraject aan en wie heb je daarbij nodig? Dit stappenplan begeleidt je door het proces binnen jouw sportvereniging: van eerste initiatief tot en met de realisatie.
Voordat je start: wie is aan zet?
Voordat je start met verduurzamen, is het volgens Paul Steenbergen belangrijk om eerst de vraag te beantwoorden: wie is de eigenaar van het te verduurzamen sportvastgoed? Hij schreef hier in opdracht van Kenniscentrum Sport & Bewegen over in de whitepaper ‘Verduurzamen: Wie is aan zet?’.
Verduurzaming game
Wil jij starten met het verduurzamen van je sportaccommodatie? Speel de Verduurzaming game. Ontdek in vijf minuten hoe je het zwembad, de sporthal of tennisvereniging van gemeente Watertoren kan verduurzamen. Leer van adviseurs over het besparen, opwekken en opslaan van (duurzame) energie.
Leestips
NOC*NSF
De ambities vanuit de Routekaart Verduurzaming Sport worden, voor de georganiseerde sport, door NOC*NSF opgepakt.
Bekijk alle verbeteropties
Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.
Sport NL Groen
Direct offertes opvragen? Via Sport NL Groen regel je alle groene producten, subsidies, leningen en energie zelf online.
Duurzaam materiaalgebruik
Als sportvereniging kun je ook aan de slag met circulariteit. Wat kun je doen om je afval te verminderen? En wat gebeurt er met sportmaterialen die niet meer worden gebruikt?
Circulaire productie
De grote marktleiders in sportschoenen en -kleding zijn al druk bezig over te schakelen naar een circulair productieproces en bijhorende producten. Maar ook andere materialen, zoals gerecyclede sportvloeren of sportattributen zijn verkrijgbaar.
Afval verminderen
Het vervangen van plastic bekertjes in de kantine door andere opties kan al helpen met het terugdringen van afval en het stimuleren van hergebruik. Speciaal voor sportverenigingen is dit handige stappenplan ontwikkeld. Vol met tips om afval te verminderen en te scheiden.
Leestips
Duurzame omgeving
Wat is de rol van vrijwilligers en bestuurders bij milieuvriendelijk beheer? Hoe kun je als vereniging sport en natuur samenbrengen?
Ontdek wat groen kan doen
Hoe kun je sportparken en de openbare ruimte ontwerpen op een manier dat het waarde toevoegt aan de biodiversiteit, een gezondere leefomgeving en het klimaat? Dit inspiratiedocument staat vol met goede voorbeelden. Zo kun jij ook aan de slag met meer natuur op jouw sportpark.
Klimaatadaptatie
We merken allemaal de gevolgen van de klimaatverandering: plotselinge extreme hitte, lange periodes van droogte en zware regenbuiten. Om je hier op voor te bereiden is het belangrijk om klimaatadaptieve maatregelen te nemen. In dit artikel lees je meer over de effecten van klimaatadaptatie op sport en bewegen.
Leestips
Contact
Heb je een vraag over het verduurzamen van jouw sportaccommodatie?
Wil je persoonlijk advies of samenwerken? Neem contact met ons op.