Nadat het verenigingsgebouw afbrandde, wilde biljartvereniging Onder Ons in Beverwijk als club een duurzaamheid-statement maken. Hans Eekels: “Dit is hét moment om een grote stap te zetten op het gebied van verduurzaming.”
Voetbalvereniging Oudehaske is een inspiratiebron voor andere sportclubs als het gaat om afval verminderen. André Schoonhoven: “Het is natuurlijk prachtig dat een kleine dorpsvereniging daarin een voorbeeld kan zijn.”
Roeivereniging Neptunus bouwde een volledig duurzame en aardgasvrije accommodatie, nadat hun houten botenhuis in vlammen op ging. “Deze brand mocht niet het einde zijn van de vereniging”, zegt Nathalie Folkers.
Voetbalclub IJFC streeft ernaar om zo min mogelijk afval te produceren. “We kunnen allemaal ons steentje bijdragen om de afvalberg te verkleinen, ook als sportvereniging”, zegt penningmeester Kevin Wallenburg.
Tafeltennisvereniging Luto greep de coronatijd aan om duurzame maatregelen te treffen. “Alleen al door het toepassen van ledverlichting verbruiken we zo’n 50% minder stroom.”
Golfbaan Stippelberg werd genomineerd als meest duurzame golfbaan wereldwijd. Van het terugdringen van brandstofverbruik tot het beheren van de baan met schapen: duurzaamheid zit in het DNA van deze organisatie.
Fitnessclub Plaza Sportiva heeft een duurzame sportaccommodatie. Op het dak liggen 1.000 zonnepanelen. De yogastudio heeft infraroodpanelen. En de grootste klapper in CO2-besparing is de warmtepomp.
Korfbalvereniging Drachten plaatste onder andere infraroodpanelen, warmtepompen en isolatie als onderdeel van een uitgebreid verduurzamingstraject. Het resultaat? Een flinke besparing op de gasrekening en minder CO2-uitstoot.
Zwem- en sportcomplex de Swaneburg in Coevorden trof belangrijke verduurzamingsmaatregelen. Vier warmtepompen en zonnecollectoren op het dak maken de accommodatie het eerste Drentse binnenbad dat CO2-neutraal is.