Alles over sport logo

Veelgestelde vragen over infraroodpanelen

Infraroodverwarming is stralingsverwarming en werkt met elektriciteit. Daarbij wordt de energie omgezet in infraroodwarmte. Infraroodpanelen geven dus stralingswarmte af. Dat wil zeggen dat de warme direct wordt afgegeven aan objecten en personen in de ruimte in plaats van aan de lucht, zoals bij conventionele verwarming. Omdat de verwarming voorzien is van infrarood, hoeft er geen gas verstookt te worden. Vanwege de gerichte warmte die infraroodverwarming afgeeft, zijn de juiste locatie van de panelen en het vermogen van belang.

Door de panelen te combineren met een goede thermostaat en een aanwezigheidssensor kun je ze slim aansturen. Dan pas ga je energie besparen en profiteer je van de snelle opwarming van dit soort panelen.

Er zijn verschillende typen infraroodpanelen variërend van 100 watt tot 400 watt. Naarmate de ruimte groter is zal een hoger wattage nodig zijn dan wel meer panelen. Niet ieder vertrek leent zich even goed voor infraroodpanelen dus laat je goed informeren als je het serieus wilt aanpakken. Denk aan een L-vormige ruimte.

Financieel

Een paneel van 300 watt verbruikt voor ieder uur dat deze volledig aan is gemiddeld 0,3 kWh. De uiteindelijke verbruikskosten per maand of jaar zijn afhankelijk van de hoeveelheid gebruik dat weer afhangt van factoren als het weer, de isolatiewaarde en een aantal andere eigenschappen van de te verwarmen ruimte.
Het energiegebruik en een eventuele besparing op de energierekening is volledig afhankelijk van hoe je infraroodverwarming gebruikt. 

Voor kwalitatieve infraroodverwarming moet je rekenen op een aanschafprijs van 350 à 1000 euro per paneel. 

Voor infraroodverwarming geldt dat een Energie Investerings Aftrek (EIA) mogelijk is. Denk aan een aftrek van 45,5% van de investeringskosten van de fiscale winst van het bedrijf. Hierdoor verdien je je investering meestal in twee tot drie jaar terug.

Ga voor alle informatie over subsidies naar de subsidiewijzer.

Jouw sportaccommodatie

Infraroodverwarming is geschikt voor het gericht verwarmen van een bepaalde plek in een ruimte. Kleedkamers of het ontvangstgedeelte van bijvoorbeeld een grote sporthal zijn voorbeelden van ruimtes waar dit relevant kan zijn. Op een dergelijke plek hoeft niet de lucht in de hal verwarmd te worden, maar is het toch warm waar het moet. Het systeem is gericht op het verwarmen van personen.

Een sporthal is een openbaar gebouw, waar veel mensen binnenkomen en weer naar buiten gaan. Dat betekent dat de deur naar buiten vaak open gaat, waardoor de warmte gemakkelijk ontsnapt. Het is niet alleen zonde van het warmteverlies, maar het houdt ook in dat bij een traditioneel verwarmingssysteem extra hard gewerkt moet worden om de sporthal warm te houden. Bij infraroodverwarming is het probleem van warmteverlies niet van toepassing.

Overweeg je om infraroodpanelen te laten installeren op jouw sportaccommodatie? Let dan goed op de volgende zaken:

  • Let op de temperatuur. Wordt het paneel warm genoeg? Een paneel moet minimaal 90 graden worden. En hoe warm wordt de achterkant, met andere woorden, hoe goed is het paneel geïsoleerd?
  • Wat is de warmteafgifte? Oftewel: hoe ver komt de straling? Dat is belangrijk voor de uiteindelijke locatie. 
  • Dat laatste geldt ook voor de juiste warmteverdeling. Ga na of de oppervlakte van het paneel overal even warm wordt.
  • Wat wordt er gezegd over garantie? Een betrouwbare leverancier geeft tussen de twee en tien jaar garantie. Kies voor de veilige middenweg en zet in op vijf jaar garantie.
  • Ook de ophanging verschilt nog weleens, waarbij je rekening moet houden met het wegwerken van elektriciteitsdraden. Een relatief nieuwe ontwikkeling is de infraroodverwarming wegwerken in het plafond.
  • Er zijn dealers of fabrikanten die beweren dat met één van hun panelen een hele woonkamer warm wordt. Dat zou kunnen, maar infraroodverwarming is als hoofdverwarming alleen geschikt, als de ruimte heel goed geïsoleerd is.

Begrippenlijst

Op deze pagina kom je een aantal vakinhoudelijke begrippen tegen. Hier alvast een korte toelichting.

CE-logo: CE is een verklaring van de fabrikant dat het infrarood paneel voldoet aan de wettelijke regels van de EU voor veiligheid.

Convectie: Door temperatuurverschillen in huis ontstaat bewegende lucht oftewel convectie. Warme lucht gaat naar boven en koude lucht gaat naar beneden. De reden is eenvoudig: bij verwarming van lucht zet deze uit en hierdoor wordt de soortelijke massa van die warmere lucht lager. De lichtste lucht, de warme lucht, gaat naar boven en de zwaardere koude lucht gaat naar beneden. Dit zorgt voor de beweging van de lucht.

Infrarood: onder het rood. Het is een samenvattende aanduiding voor producten die het vermogen bezitten om elektromagnetische straling/energie (warmte) af te geven.

ITC of ‘integrated temperature controller’: Het infrarood paneel is voorzien van een geïntegreerde ontvanger. Dat betekent dat de gebruiker geen losse ontvanger nodig heeft, wel een geschikte thermostaat.

Langgolvige (zo’n 10 micrometer) infrarode warmtestraling: Verwarmt de huid, maar dringt er niet in door en is niet schadelijk voor de gezondheid.

Kortgolvige (780 nanometer tot 1,4 micrometer) infrarode warmtestraling: Denk aan terrasverwarmers of elektrische straalkachels: langdurige blootstelling daaraan kan het bindweefsel onder de huid op lange termijn aantasten. 

Spot Verwarming of zone verwarming: Infrarood verwarming.

Bekijk alle verbeteropties

Hoe kun je jouw sportaccommodatie energiezuinig en duurzaam maken? Bekijk de mogelijkheden, voorbeelden en tips.