Alles over sport logo

Verduurzamen: Met een duidelijke opdracht niets spannends aan 

Auteur(s)

Toen Theo Stevens net was benoemd als hoofd van de accommodatiecommissie bij atletiekvereniging Athlos in Harderwijk, attendeerde voorzitter Nico Verzijl hem op een bijeenkomst over duurzaamheid op Papendal. Deze werd georganiseerd door de provincie, de Atletiekunie en NOC*NSF. Na wat twijfel vooraf is Theo er toch naartoe gegaan. Niet lang erna lag er een presentatie bij het bestuur. Want Theo was ‘om’: Athlos ging verduurzamen!

Ook het bestuur was snel overtuigd en zag zowel kansen voor vergroening, als financiële voordelen. Naast de steun van voorzitter Nico en penningmeester Marcel Celie, nam Johan Foppen het projectmanagement op zich. Theo was blij met de komst van Johan en kon aan de slag: “Ik ben meer de doener.”

vier mannen poseren voor de camera op een atletiek vereniging
V.l.n.r.: Nico Verzijl (Voorzitter), Marcel Celie (Penningmeester), Theo Stevens (Hoofd van de accommodatie commissie) en Johan Foppen (Projectleider Duurzaamheid)

Met kleine inspanningen snel resultaat

“Op de bijeenkomst werd gesproken over het ‘laaghangende fruit’ en dat is bij mij blijven hangen”, vertelt Theo. “We zijn gaan kijken op onze vereniging en konden zo al snel de eerste besparingen realiseren. We kwamen er bijvoorbeeld achter dat de bewegingsmelders in de kleedkamers stuk waren en het licht dus onnodig lang bleef branden. Ook bleek dat de vriezer – waarin we in de zomer ijsjes hebben liggen voor de verkoop – in de wintermaanden aan bleef staan.”

Johan startte het project met een analyse. “Als je iets wilt veranderen, moet je eerst weten: Hoe zit het nu in elkaar? Je begint dus met een nulmeting. Ook heel belangrijk: Vraag om een duidelijke opdracht.“

De drie projectfases bij Athlos:

  1. Analyseren: de nulmeting doen, al het stroom en gasverbruik in kaart brengen, verslag aan het bestuur.
  2. Organiseren: duidelijke afbakening van het project, wat is de opdracht, wat is het budget?
  3. Realiseren: aan de slag!

Subsidiemogelijkheden

De penningmeester Marcel Celie heeft de subsidiemogelijkheden uitgezocht. “Dit hebben we bij verschillende verstrekkers bekeken. Via de Rijksoverheid kregen we bijvoorbeeld 25% subsidie op de materiaalkosten.” De eerste investering die Athlos deed, was in zonnepanelen en zonnecollectoren. “Dat was in een paar weken geregeld. Daar is niets spannends aan”, vertelt Johan heel nuchter. Theo: “En met het gebruik van het warmwatersysteem dat gekoppeld is aan de zonnecollectoren, hebben we ons gasverbruik al weten te halveren.” Maar daar bleef het niet bij. Er volgden meer maatregelen zoals LED verlichting en infrarood verwarming.

De tips en geleerde lessen van Athlos:

  • Analyseer je energieverbruik
  • Pak het laaghangend fruit
  • Besteed veel aandacht aan je plan van aanpak
  • Investeer op korte termijn in zonne-energie
  • Zorg voor een goede verstandhouding met de gemeente

Iets betekenen voor de gemeenschap

Marcel: “Wij willen op lange termijn iets kunnen betekenen voor onze atleten, maar ook voor deze gemeenschap. We betrekken onze leden in de bewustwording van het belang van duurzaamheid. Als vereniging hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid en die willen we graag op ons nemen.” En dat is inmiddels ook al te zien. Nico kijkt met trots naar het resultaat dat ze met het projectteam hebben weten neer te zetten. “Na een relatief kleine investering, houdt de club er na zo’n 4 jaar € 7.000 tot 8.000 per jaar aan over.

De gemeente is ook komen kijken en was erg enthousiast. Ze zien ons als een voorbeeld voor andere verenigingen. En een enthousiaste gemeente legt je geen windeieren. Als we nu wat van hen nodig hebben, kunnen we rekenen op een gewillig oor.” Tot slot voegt Nico hieraan toe: “We delen graag wat we hebben gedaan met andere verenigingen. Ze mogen altijd contact opnemen, we staan ze graag te woord.”

Begeleidingstrajecten NOC*NSF

Speciaal voor sportverenigingen die gaan verduurzamen, heeft NOC*NSF begeleidingstrajecten ontwikkeld, die worden uitgevoerd door zorgvuldig geselecteerde adviespartijen. Deze begeleidingstrajecten worden gesubsidieerd, dus het kost je als club niets. Wil jouw club ook de sportaccommodatie verduurzamen? Dan kun je direct met één van de, door NOC*NSF goedgekeurde partijen contact opnemen en aan de slag! Klik hier voor meer informatie.

Meer weten over verduurzaming in de sport? www.duurzamesportsector.nl.


Doelgroepen

Dit artikel is ook getoond op Allesoversport.nl
Vitale sportsector
Sportaanbieders
Atletiek
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid