Alles over sport logo

Tennisvereniging Berg en Dal zou elke club een verduurzamingstraject aanraden

Auteur(s)

Iedere sporter is gebaat bij een toekomstbestendige sportaccommodatie. Duurzaamheid speelt daarin een sleutelrol. Daarvoor wordt de verkiezing van Sportaccommodatie van het jaar georganiseerd. Tennisvereniging Berg en Dal is één van de prijswinnaars van 2021. Hoe gaat het een jaar later met de vereniging? Welke stappen heeft zij gezet op het gebied van duurzaamheid?

Aanrader voor elke vereniging

“Eigenlijk hebben we alles aangepakt wat we konden aanpakken”, zegt Hub Hamers van Tennisvereniging Berg en Dal, dat tegen Nijmegen aan ligt. Met name het clubgebouw werd letterlijk aan alle kanten verduurzaamd. Met onder meer goede isolatie, ventilatie met warmteterugwinning en zonder gas. Een omvangrijke klus met ups en downs, maar het positieve gevoel overheerst. “Ik kan het elke vereniging aanraden.”

Tennisvereniging Berg en Dal heeft ruim 300 leden en beschikt over vier ‘all-weather’ tennisbanen. De tennisclub groeit. “Er is vooral veel jeugd bijgekomen”, zegt oud-voorzitter Hamers, die zelf ook nog speelt. Met penningmeester Marcel van Dommelen en oprichter van de vereniging Jos Verstegen vormt hij de duurzaamheidscommissie.

Voldoende draagvlak

De duurzaamheidscommissie ontstond in 2019 en richtte zich in eerste instantie op het clubgebouw. Dat dateert uit het begin van de jaren tachtig en was wat sleets. De penningmeester kreeg het eerder benauwd dan behaaglijk warm van de energie- en gasrekening en doorrekening voor de komende jaren. “Hoe konden we energieneutrale aanpassingen verrichten aan ons clubgebouw?” zegt Hamers. “Ik ben architect en ben zelf gaan tekenen. Dat was de eerste stap, maar we wilden al snel het totale park aanpakken.”

“Zo zijn de halogeenlampen vervangen door ledverlichting. Daarna gingen we verder met het gebouw. Dat betekende de buitenkant helemaal inpakken. Met dak- en gevelisolatie, waarbij we de gevels met duurzaam hout hebben afgewerkt. De oude, wat gammele kozijnen met grotendeels enkel glas zijn vervangen door aluminium kozijnen met triple glas. Op het dak hebben we nieuwe hoogwaardig isolerende sandwichpanelen aangebracht, met daarop 49 zonnepanelen.”

De commissie bestond uit een architect, een lid dat goed op het geld lette en de weg wist in subsidieland en een (bestuurlijke) coryfee uit de vereniging. Die samenstelling en het betrekken van de leden zorgden voor voldoende draagvlak, zegt Hamers. “We hebben regelmatig avonden belegd en onze plannen toegelicht. Natuurlijk was er wat kritiek van aanwezigen die het allemaal niet zo nodig vinden. Door het voortdurend informeren van de leden kregen we ze allemaal mee in de plannen.”

Sportaccommodatie van het jaar 2022

De inschrijving voor de Sportaccommodatie van het jaar 2022 is begonnen. Wil jij jouw club in de spotlights zetten? En kans maken op de titel Sportaccommodatie van het jaar en een geldprijs (tot € 2000,-)? Schrijf je dan in.

Verenigingsgevoel vergroten

De duurzaamheidscommissie van Berg en Dal: Marcel van Dommelen (voor), Jos Verstegen (rechtsachter) en Hub Hamers (links).

De plannen gingen verder dan de buitenkant. Hamers: “Regenwater gaat nu rechtstreeks de grond in en is niet aangesloten op het riool. Ook is het gebouw helemaal gasloos gemaakt, met het plaatsen van een warmtepomp. Het was de bedoeling om de bestaande vloerverwarming daar ook op aan te sluiten, maar dat viel tegen. Die bleek helemaal verrot te zijn. Dat hield in dat de hele vloer eruit moest. Een flinke tegenvaller. Door heel veel vrijwilligers is op een zaterdag de vloer eruit gebikt. Dat heeft ook wel wat. Het verenigingsgevoel wordt daar echt door vergroot.”

Berg en Dal heropende het vernieuwde, duurzame complex in 2020. Het tennispark heeft ook een meer toegankelijk karakter gekregen. “Aan het begin van de coronatijd hebben hogeschoolstudenten nog les gehad op onze accommodatie. Nu gebruikt de hardloopvereniging het clubgebouw regelmatig en een vereniging van eigenaren vergadert er weleens.”

“Onze accommodatie was voorheen vaak op slot. Als gebouw, maar ook als tennispark. Het is nu veel meer open. Buurtbewoners gebruiken het als wandelroute. Ben je aan het tennissen, dan kan er zo maar iemand langswandelen met de hond. Ons tennispark is nu echt een onderdeel van de buurt. Hoe mooi is dat?”

Stappenplan

Hoe kom je als verenigingsbestuurder van een eerste idee voor verduurzaming tot een succesvol afgerond project? Hoe pak je dat aan en wie heb je daarbij nodig? Dit stappenplan begeleidt je door het proces binnen de sportvereniging: van de initiatieffase tot en met de realisatie.

Gezonde tennisvereniging

“We hebben met zijn allen een enorme leuke klus geklaard”, vindt Hamers. “Dat komt ook door onze aanpak. Het instellen van een duurzaamheidscommissie met de juiste leden, een goede onderbouwing en onze leden erbij blijven betrekken. Ik kan het iedere vereniging aanraden. Doe het gewoon, maar doe het samen.”

“Dankzij onze penningmeester zijn de nodige subsidies binnengehaald. Ook hebben we onze reserves gedeeltelijk gebruikt voor de verduurzamingsplannen. We zijn nu een hele gezonde tennisvereniging met een lage contributie en een toekomstbestendige accommodatie.”

Diezelfde penningmeester zorgde ervoor dat Berg en Dal meedeed aan de verkiezing van meest duurzame sportaccommodatie van 2021. Daarin werd de vereniging tweede. De jury prees de tennisvereniging voor de aandacht voor circulariteit, de betrokkenheid van de leden en dat van het project een gezamenlijk initiatief werd gemaakt. “We zijn maar een kleine club, maar we kunnen nu wel mooi en met trots zeggen dat we de meest duurzame tennisvereniging van Nederland zijn.”


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Tennis
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, sportbestuur