Samen bouwen, samen financieren
Jonge club met een bouwkeet
RFC Haarlem is in 2006 opgericht en klein begonnen met 60 leden. “We hebben toen een oude bouwkeet gekocht en zelf in elkaar gezet. Dat was voor de eerste jaren ons clubhuis”, vertelt René Verbruggen, vanaf het eerste uur betrokken bij de rugbyclub én coördinator van de nieuwbouw commissie.
“In 2013 telde de club inmiddels 250 leden en werd de bouwkeet echt te klein. We hadden als club reuze ambities: 2 divisies hoger spelen, dat is gelukt. Ook wilden we een nieuw clubhuis, maar we hadden geen geld. Dus zijn we gaan praten met de gemeente, de leden en de ouders van de leden. In 2014 hadden we onze eerste bouwvergadering. Diederik Dam, van Dam & Partners Architecten en vader van één van de jeugdleden, heeft gelijk een aantal schetsontwerpen gemaakt om onze droom te visualiseren.”
Team Challenges
De gemeente is aan de slag gegaan met de velden en de kleedruimtes. Maar het nieuwe clubhuis – boven de kleedkamers – is volledig gerealiseerd door de leden van de vereniging. René: “We hebben toen gezegd: Dit clubhuis gaan we samen bouwen, voor elkaar bouwen en ook samen financieren. Elk team heeft toen een challenge gekregen. Zo’n 450 leden en vrijwilligers hebben hier een bijdrage aan geleverd. En dat leidde tot hele leuke en creatieve acties: Donald Ducks langs de deuren verkopen, cupcakes bakken, veilingen van onder andere de tribunestoelen, loterijen, sponsoren werven en nog veel meer. Met zo’n 70 acties van de afgelopen jaren hebben we uiteindelijk EUR 750.000 opgehaald. Onze droom werd werkelijkheid!”
Stevig hout
De schetsen konden dus uitgewerkt gaan worden tot een echt ontwerp. Hierbij stond voor de nieuwbouw commissie als een paal boven water dat dit op een duurzame manier moest met als uitgangspunt dat het clubhuis 100 jaar mee moet kunnen voor de volgende generaties rugbyspelers. Ruud Harmsen, bouwcoördinator: “Voor zowel de buitenmuren als de vloeren hebben we gekozen voor bamboe hout. Hiervan is in het clubhuis zo’n 7.500 meter aan planken verwerkt. Bamboe is heel onderhoudsarm en gaat heel lang mee. Ook belangrijk: Het kan tegen een stootje. In ons oude clubhuis hebben we dit 5 jaar lang getest in de hal. Er zijn in die tijd heel wat rugbyschoenen overheen gedenderd en de planken zagen er nog steeds prima uit.” Maar naast het gebruik van bamboe zijn er nog veel meer duurzame keuzes gemaakt:
- Tijdschakelaars bij de douches en de verwarming
- Sensoren bij de verlichting
- Zonnepanelen
- LED verlichting
- Uitsluitend duurzame materialen
Tips voor verenigingen
In september 2019 was het dan zover en is het nieuwe clubhuis feestelijk geopend. En de nieuwe ruimte wordt goed benut. Niet alleen door de leden die na een wedstrijd of training nog wat komen drinken. De club heeft bijvoorbeeld ook grote schermen opgehangen tijdens de Rugby World Cup. Het clubhuis was afgeladen!
Nu de nieuwbouw is afgerond, delen René en Ruud graag nog een aantal tips, waar andere verenigingen ook mee aan de slag kunnen:
- Stel aan het begin van het traject een samenwerkingsovereenkomst op met alle stakeholders
- Betrek vanaf het allereerste begin de gemeente in je plannen
- Ga op bezoek bij andere verenigingen om ideeën op te doen en ervaringen uit te wisselen
- Stel werkgroepen samen per thema of aandachtsgebied. Maak hierbij ook slim gebruik van kennis en ervaring die de (ouders van) leden hebben
- Organiseer acties voor fondsenwerving en benader (voormalige) sponsoren
Wil je ook op jouw vereniging gaan verduurzamen? Kijk voor meer informatie en onze specialisten op www.duurzamesportsector.nl.