Alles over sport logo

Roeivereniging Neptunus bouwde na de brand een aardgasvrije sportaccommodatie

In 2018 ging het houten botenhuis van roeivereniging Neptunus in vlammen op. De vereniging bouwde een nieuwe accommodatie – volledig duurzaam en aardgasvrij. “We waren alles kwijt, maar dat mocht niet het einde zijn van de vereniging”, zegt voorzitter Nathalie Folkers. “Het belangrijkste hebben we nog, want dat zijn onze leden.”

Aardgasvrij

De sportaccommodatie van roeivereniging Neptunus ligt aan het Damsterdiep, aan de rand van Delfzijl. In de nacht van 7 op 8 december 2018 werd brand gesticht in het oude botenhuis. Dat brandde volledig af – een ramp voor de roeivereniging. Als noodoplossing werd een zeecontainer geplaatst. Vanuit deze tijdelijke accommodatie werden plannen gemaakt om een nieuw botenhuis te bouwen. Vanwege de ligging van de vereniging – in het aardbevingsgebied in Groningen – moest het nieuwe onderkomen aan strenge eisen voldoen. In samenwerking met de gemeente Eemsdelta werd een aardgasvrij en duurzaam pand gebouwd.

Verduurzaming

Bij het ontwerp en de bouw van het pand is rekening gehouden met verschillende duurzaamheidsmaatregelen:

  • De kantine wordt verwarmd door een lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een soort omgekeerde airconditioner die de ruimte kan verwarmen.
  • Het douchewater is warm dankzij een warmteboiler. Deze kan warmte opwekken en opslaan.
  • De kleedkamers en toiletten worden met elektrische radiatoren verwarmd.
  • Alle verlichting is leden werkt op bewegingssensoren. Led verbruikt minder stroom en de bewegingssensoren zorgen ervoor dat het licht niet onnodig aan blijft.
  • Het volledige pand is geïsoleerd. De ruimtes die worden gebruikt door de leden (kantine, kleedkamers en trainingsruimte) zijn voorzien van extra isolatie. Dit zijn de ruimtes die worden verwarmd – dus op deze manier gaat er zo min mogelijk warmte verloren.

De maatregelen zorgen voor een gasvrije sportaccommodatie met minimaal energieverbruik. De volgende duurzame stap is het plaatsen van zonnepanelen. Deze zouden de sportaccommodatie energieneutraal maken.

Financiering

Na de brand bleek dat de gemeente eigenaar was van het pand, maar dat de vereniging het had verzekerd. Daarom kwamen vanuit beide partijen financiële middelen beschikbaar voor een nieuwe  accommodatie. Het verzekeringsgeld, een subsidie van € 200.000 vanuit de gemeente, een deel sponsoring van de inzet van de architect en de BOSA-subsidie maakten de bouw van het nieuwe pand mogelijk.

Subsidies voor verduurzamen

Als je je sportvereniging gaat verduurzamen, kun je gebruik maken van subsidies. Via de Stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties (BOSA) kun je bijvoorbeeld tot 30% subsidie krijgen. Ook zijn er subsidies voor ledverlichting, zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. De subsidiewijzer van Kenniscentrum Sport & Bewegen geeft inzicht in landelijke subsidies.

Behalve het vaste onderkomen gingen ook alle roeiboten verloren bij de brand. De dag na de brand is een crowdfundingsactie gestart om een nieuwe vloot op te bouwen. Met veel succes: vanuit het hele land werden initiatieven opgezet om de roeivereniging aan nieuwe of  gebruikte boten te helpen. 

Voorzitter Nathalie Folkers: “Zonder nauwe samenwerking met bewoners, omliggende verenigingen en de gemeente hadden we niet kunnen realiseren. Zo’n nieuw pand met deze duurzaamheidsmaatregelen red je niet alleen als vereniging. Het is heel belangrijk om te zorgen voor een goede samenwerking met de partners die je daarbij nodig hebt.”

Hoe duurzaam is jouw sportaccommodatie?

Iedere sporter is gebaat bij een toekomstbestendige sportaccommodatie. Daarin heeft duurzaamheid een cruciale rol. Daarom zijn wij op zoek naar de meest duurzame sportaccommodatie van 2023. Wil je jouw sportclub in de spotlight zetten? Meld je dan aan.


Vitale sportsector
Sportaanbieders
Roeien
public, professional
praktijkvoorbeeld
duurzaamheid, financiering en subsidies, trends en innovatie