Alles over sport logo

Op weg naar gasloze sportaccommodaties

Auteur(s)

Vroeg of laat, maar in ieder geval voor 2050, zetten we allemaal dezelfde stap: we gaan van het gas af. Sportaccommodaties dus ook. Het meest gekozen alternatief voor de op gasgestookte ketel is de warmtepomp. Een aantal sportaccommodaties, waaronder ook zwembaden, wordt al op deze manier verwarmd. Voordat je een warmtepomp gaat aanschaffen, wil je wel weten wat de beste oplossing is voor jouw accommodatie. Wij helpen je op weg met de FAQ Warmtepompen.

Meer weten over waterpompen? Bekijk de FAQ Warmtepompen.

Ook al is de werking van iedere warmtepomp in de basis hetzelfde, er zijn veel verschillende soorten. En omdat veel sportaccommodaties een grote of specifieke energiebehoefte hebben, kom je al gauw bij maatwerk oplossingen. Voordat je contact zoekt met een adviseur of installateur, kun je je met deze FAQ goed inlezen en voorbereiden.

Op weg naar gasloos

In het Klimaatakkoord van Parijs is vastgelegd dat we uiterlijk in 2050 allemaal van het (aard)gas af moeten zijn. Er komt dus een moment dat we afscheid gaan nemen van de gasgestookte ketel en zullen overstappen op een andere manier van verwarmen. Al een aantal sportaccommodaties is overgestapt op de warmtepomp. Daar zitten ook meerdere zwembaden tussen. Met een warmtepomp kun je dus ook in een grote verwarmingsbehoefte voorzien. Oké, de aanschaf van een warmtepomp is een aanzienlijke investering. Maar die verdient zichzelf ook terug. En ook belangrijk: geen CO2 uitstoot meer.

Voor iedere accommodatie een oplossing

Iedere sportaccommodatie heeft weer een andere vraag als het gaat om de verwarming. Een zwembad wil het water continu op temperatuur houden, maar een sporthal wil juist verwarmen of koelen op piekmomenten. Met een traditionele ketel kun je vrij snel verwarmen, vergelijk het met een sprinter. Hierbij is de warmtepomp eigenlijk de marathonloper. Deze functioneert het best bij een constante warmte. Maar met het juiste accommodatiebeheer, kan deze warmtepomp wel degelijk besparingen opleveren in een sporthal met piekuren. Hoe je ervoor zorgt dat je ook voor jouw accommodatie naar een maatwerkoplossing toewerkt, lees je in de FAQ.

Antwoorden per thema

Het team Duurzame Sportsector van Kenniscentrum Sport & Bewegen heeft het voorwerk voor je gedaan en de meest gestelde vragen (de frequently asked questions, de FAQ) op een rijtje gezet en voorzien van praktische antwoorden. Ook zijn de vragen ingedeeld per thema. Staat jouw vraag er niet tussen? Of wil je na het doorlezen van de vragen en antwoorden meer weten of advies? Wij staan voor je klaar via info@kenniscentrumsportenbewegen.nl en 0318-490900.

Wat wil je nog meer weten?

Dit is, na de FAQ Zonnepanelen, de tweede in de serie FAQ’s die we voor eigenaren van sportaccommodaties samenstellen. En er volgen er nog meer, met onderwerpen als Isolatie en LED verlichting. Heb jij een suggestie voor een ander onderwerp? Laat het ons dan ook weten. We wensen je veel succes met de eerste stap in de verduurzaming van jouw sportaccommodatie!


Vitale sportsector
Sportaanbieders
public, professional
opinie
accommodatiebeleid, duurzaamheid