Alles over sport logo

Hoe kun je warmte winnen uit een kunstgrasveld?

Veel kunstgrasvelden in Nederland zijn aan vervanging toe. Ontwikkelaars van nieuwe kunstgrasvelden kijken naar duurzame alternatieven. Denk daarbij aan duurzaam materiaalgebruik, waterafvoer en ‘non-infill’ (kunstgrasvelden zonder ‘performance infill’ zoals rubber of kurk). Bij sommige innovaties wordt de oppervlakte van het veld of de ondergrond op een andere manier benut. Sportondergrondontwikkelaar SuperSub Sportsystems bedacht een systeem dat het veld koelt en tegelijkertijd warmte wint.

Hoe werkt het?

Je hebt het vast wel eens meegemaakt: een kunstgrasveld dat ’s zomers erg heet wordt. Dat sport niet altijd even prettig. Daarom ontwikkelde SuperSub Sportsystems een systeem om het veld te koelen. Dat gebeurt met onder het veld aangebrachte slangetjes waar water doorheen stroomt. Het kunstgrasveld koelt af doordat het indirect zijn warmte aan het koudere water afgeeft dat door de slangetjes stroomt. Bij de uitwerking van dit idee bedacht SuperSub om niet alleen te koelen met het nieuwe systeem, maar de warmte in het water op te slaan voor hergebruik. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om zwembaden en sportparken (deels) te verwarmen.

Eric Sarelse, directeur van SuperSub, vertelt over de sportvelden waaruit je warmte kunt winnen.

Meer innovaties bekijken?

De sportsector innoveert volop op het gebied van duurzaamheid. Lees bijvoorbeeld meer over gerecyclede kunstgras picknicktafels en de ontwikkelingen op het gebied van circulair bouwen in de sport.

Warmte hergebruiken

Schematische weergave van het opwekken van warmte via een collectorveld.

Het opslaan van de opgevangen warmte gebeurt in een ondergrondse opslagtank met water. De warmte in het water dat door de slangetjes loopt, wordt met een warmtewisselaar hieruit onttrokken en aan het water in de opslagtank afgegeven. Hierdoor koelt het water in de slangetjes af en verwarmt het water in de ondergrondse opslag. Het afgekoelde water in de slangetjes wordt vervolgens onder het veld langs gepompt, warmt op en kan die warmte afstaan aan het water in de ondergrondse opslag.

Door dit proces warmt het water in de opslagtank langzaamaan op. De warmte in het opgeslagen water kan vervolgens met een andere warmtewisselaar worden gebruikt om bijvoorbeeld zwembad- of tapwater (deels) mee te verwarmen. TNO rekende op basis van een proefopstelling uit dat de energie die je – op jaarbasis – uit één veld kunt winnen, gelijkstaat aan de energie die vrijkomt bij 200.000 m3 aardgas. Dat is vergelijkbaar met een jaar lang zo’n 100 woningen verwarmen.

Samen de energietransitie vaart geven 

Na verschillende testen in een labopstelling is in samenwerking met de gemeente Amsterdam een proefveld aangelegd. Eric Sarelse: “De klimaatverandering is een mondiaal probleem dat we samen moeten aanpakken. De markt kan dit niet alleen en de overheid kan dit ook niet alleen.” Samenwerkingen met bijvoorbeeld gemeenten maken het mogelijk innovaties als deze uit te rollen. “Onze droom is dat we over vijf jaar kunnen zeggen: wij sporten nu op een energiebron, in plaats van dat wij warmte winnen uit een sportveld.”

Wil je meer weten over de details van dit project? Neem dan contact op met SuperSub.

Innovatieprijs Sportaccommodaties 2022

Op 10 maart 2022 wordt tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties de Innovatieprijs Sportaccommodaties 2022 uitgereikt. Dit is een initiatief om de ontwikkeling van nieuwe concepten in de sportsector te stimuleren. Organisaties die met hun innovatie op dit gebied de markt op willen, kunnen zich uiterlijk vrijdag 7 januari 2022 aanmelden.

De Innovatieprijs Sportaccommodaties is een initiatief van de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek, NOC*NSF, Sportinnovator, Vereniging Sport en Gemeenten en Vakbeurs Sportaccommodaties.


Vitale sportsector
Sportaanbieders
public, professional
praktijkvoorbeeld
accommodatiebeleid, duurzaamheid, trends en innovatie