Een laadpaal, zonnepanelen en ouderensport bij VV Wolfaartsdijk
Voetbalvereniging Wolfaartsdijk uit het Zeeuwse dorp Wolphaartsdijk won in 2020 de titel ‘Duurzame Sportaccommodatie van het Jaar’. De club pakte de verduurzaming innovatief aan, onder leiding van bestuurslid Joran de Witte. Hij vertelt hoe de club afgelopen jaar is doorgegaan met verduurzamen.
Met de titel verdienden jullie ook een cheque van € 2.000. Waar hebben jullie het geld in geïnvesteerd?
“Een paar weken geleden hebben we een nieuwe laadpaal met laadsnoeren voor twee auto’s in gebruik genomen. We hebben die kunnen financieren met onder andere de BOSA-regeling, sponsoren en het gewonnen bedrag. Eén laadpunt is gereserveerd voor de twee deelauto’s van de club die we willen inzetten voor bijvoorbeeld uitwedstrijden, het andere laadpunt is voor gasten. Je gebruikt hiervoor je eigen laadpas en met iedere laadsessie gaat er ook een kleine bijdrage naar de club. Je laadt je auto op met stroom die is opgewekt op ons sportpark.
“We willen het aantal laadpunten graag uitbreiden. Sportparken lenen zich er perfect voor: we hebben de ruimte en elektrische rijders kunnen hun auto opladen terwijl ze sporten of supporten. De gemeente Goes [waar Wolphaartsdijk bij hoort] staat hier positief tegenover. In ons dorp zijn nog maar weinig laadpunten: bij de huisarts en in een woonwijk. Die laatste is geplaatst op verzoek van een bewoner die al is verhuisd. Die buurt heeft weinig parkeerplaatsen. Als het aan de bewoners ligt, gaat die paal weer weg. Ik zie mooie kansen voor ons.”
Hebben jullie nog andere verduurzamingsinvesteringen gedaan, afgelopen jaar?
“Zeker. Vanaf 2015 hebben we al ‘green boarding’ van Softs langs het veld staan. Dat zijn draaiende panelen met drie zijden: reclameborden voor sponsoren, fijnstoffilters en zonnepanelen. Daar hebben we nu een tweede set boarding aan toegevoegd, een soort 2.0-versie. Naast de draaibare panelen zit in het midden een groot ledscherm. Hier kunnen bedrijven hun reclame-uitingen op kwijt. De flexibiliteit van adverteren maakt het erg interessant. Vergelijk het met snelwegreclame, maar dan op ons sportpark. De nieuwe green boarding hebben we in bruikleen via Softs en heeft dus niets gekost. Tweederde van de reclame-inkomsten komt ten goede aan het verduurzamen van de vereniging, de rest gaat naar Softs.
Wat heeft de prijs jullie gebracht? Hebben jullie veel reacties gekregen?
“De video die NOC*NSF van ons en de andere genomineerden heeft gemaakt, is goed bekeken. Daar hebben we leuke reacties op gehad. Sportclubs uit de omgeving zijn langsgekomen voor een rondleiding en er zijn artikelen over onze club geschreven in lokale en landelijke media. Ook hebben we een bezoek gehad van het ministerie van VWS. Natuurlijk hebben we, nog net voor de eerste lockdown, een feestje gevierd met de leden.”
5 maart 2020 nam je de prijs in ontvangst, vlak voor de eerste lockdown. Hoe is het jullie vergaan in coronatijd?
“We zijn een kleinschalige, hechte club. We zijn in de periode van de lockdowns gelukkig geen leden kwijtgeraakt en de contributies zijn netjes betaald. De eerste neiging was misschien om achterover te zitten onder het mom van: ‘We kunnen nu toch niks’. Maar al snel kwamen bestuursleden en vrijwilligers in actie om juist nu de verbinding te houden met de club met crowdfundingacties, zoals loterijen. Zo komt er toch wat geld binnen voor de vaste kosten. De club speelt geen hoofdklasse, dus we hebben geen hoge kosten voor bijvoorbeeld trainers.”
Wat zijn jullie plannen voor de nabije toekomst?
“Ons clubgebouw zal volledig worden gerenoveerd. Ook zullen losse gebouwtjes op het terrein, zoals de kleedkamers [eigendom zijn van de gemeente], worden vervangen en hebben we straks alles in één gebouw. We hebben een plan ingediend bij de gemeente en zijn nu in overleg welk deel zij zullen financieren. Bij dit plan hebben we als basis de trias energetica genomen. We hebben in kaart gebracht waar en hoe we de energievraag kunnen verlagen met onder meer goede isolatie. Op basis daarvan is bekeken hoeveel we moeten opwekken.
“Lastiger is het voornemen om gasloos te zijn. Daar zijn in Zeeland weinig subsidies voor te krijgen. Sportverenigingen kunnen wel subsidies krijgen voor energiemetingen en -inventarisaties door partijen als De Groene Club en Sportkracht12. Maar die fase zijn wij, net als veel andere clubs, al voorbij. Ik zou graag zien dat de uitvoering meer gestimuleerd gaat worden. De verbouwing is voor het eind van dit jaar helemaal klaar.
“Het beheer van de velden [één kunstgras, de rest natuurgras] loopt via de gemeente, maar dat zullen wij waarschijnlijk in de toekomst meer zelf moeten doen. Ook zijn we ons sportaanbod aan het verbreden. Eén van de ideeën is een beweegtuin, met onder andere crossfit-trainingen voor ouderen. Een mooie manier om niet-leden te verbinden aan onze club. Leden kunnen er tegen gereduceerd tarief gebruik van maken. Dat zien we als een kleine compensatie voor de periode dat er niet gevoetbald kan worden.”