‘Aan de Meet’ in Eindhoven mikt op milieubewustzijn en buurtfunctie
OGIO 1864 is een van de verenigingen in Aan de Meet, in de wijk Oude Gracht. Bij de bouw in 2003 werd al nagedacht over zonnepanelen op het platte dak. Nu, ruim achttien jaar later, liggen ze er nog steeds niet. Hoe jammer Sarina van Dalen dat ook vindt. “Het gebouw is eigendom van een stichting die zorgt voor de exploitatie en het beheer. We krijgen geen subsidie en moeten alles zelf bekostigen. Dat is soms wel een gevecht. Zonnepanelen zijn te duur en huren is geen optie, want we zijn niet de juiste rechtspersoon. Dat huren moet door één aanwijsbaar persoon gebeuren en dat zijn we als stichting niet.”
Domotica
Aan de Meet heeft wel veel andere maatregelen voor duurzaamheid genomen, zoals dubbel glas in ramen en deuren, een goede plafondinstallatie, een energiezuinige cv-ketel en overal ledverlichting. Van Dalen: “Een kennis van mijn man zit in de IT. Hij heeft een domoticasysteem aangelegd, waarmee we op een slimme manier allerlei apparaten kunnen bedienen. Verder hebben medewerkers van De Ergon, een organisatie die mensen in de bijstand of met een arbeidsbeperking aan werk helpt, zelf gefermenteerde compost gemaakt.”
“We zijn heel duurzaam en milieubewust bezig. We scheiden afval en gebruiken geen plastic servies en rietjes meer. Waarom we dat doen? Je krijgt mee wat er in de maatschappij gebeurt en daar moet je wat mee. Het stichtingsbestuur beslist en ik voer als beheerder uit.”
Van Dalen is ook voorzitter is van handboogschietvereniging OGIO 1864 – dat staat voor Ons Genoegen In Oranje. De club huurt het pand met studentenvereniging Da Vinci – de leden zijn ook schutters –, Bowls Club Eindhoven en bridgeclub Oude Gracht. “OGIO is een inclusievereniging. Normaal geven we handboogschietdemo’s voor acht scholen uit het voortgezet onderwijs. We zijn landelijk kenniscentrum voor de para-handboogsport in samenwerking met de Nederlandse Handboog Bond. Ik ben zelf ook trainer en spelleider. Zelf schieten kan ik wel, maar doe ik bijna niet. Geen tijd hè.”
Begin klein
De tip van Van Dalen voor verenigingen die zich willen inzetten voor het milieu: begin klein. “We zijn begonnen met ledverlichting op één binnenbaan, zodat iedereen kon wennen. Daarna hebben we de hele sportzaal voorzien van goede verlichting.” Naast goede samenwerking, afstemming en communicatie is dat heel belangrijk.
Aan de Meet heeft officieel een buurtfunctie in de wijk. De buurtverenigingen Oude Gracht West en Vereniging Omwonenden Kasteel Eckart (VOKE) maakten al wel eens gebruik van de accommodatie, net als de ouderenverenigingen KBO, Zonnebloem en Mi Bosie. De bedoeling is dat dat vaker zal gebeuren. “Zij hebben zelf geen onderkomen. Vorig jaar hebben de verenigingen hier hun ledenvergadering gehouden. Ook het zorgcentrum zou hier een en ander kunnen organiseren. Op die manier hebben de ouderen een eigen ontmoetingsplek. Dat is een hele belangrijke sociale factor. We denken voor na de zomer aan een echte wijkdag, voor iedereen in de buurt.”
Sportregisseur
De buurtfunctie had wel een voorwaarde: een omgevingsvergunning. Daar hoort een toets op bouwtechnische belemmeringen bij. Die waren er niet. Van Dalen: “We hebben nu te maken met gebiedscoördinatoren van de gemeente Eindhoven, waardoor we indirect subsidie kunnen krijgen. De samenwerking met de gemeente is heel goed. Een sportregisseur is onze link naar de gemeente. Die is goed bereikbaar, staat open voor alle vragen, denkt mee en helpt daar waar nodig. De gemeente is heel milieubewust. Ze onderhouden de grond, branden onkruid weg en gebruiken nergens schadelijke bestrijdingsmiddelen. Wat dat betreft is Eindhoven echt een voorloper.”